СУ „Св. Константин-Кирил Философ“

Официалното място за информация и за връзка с вас – наши настоящи, бивши и бъдещи ученици и родители

Професията “Оператор информационно осигуряване”, специалност “Икономическо информационно осигуряване”

Автор: Иванка Дачева

Средно училище “Свети Константин – Кирил Философ” е едно от малкото училища на територията на област Пловдив, което осъществява подготовка по професионално направление ”Приложна информатика” .

За втора поредна година училището осъществява прием за придобиване на квалификация по професията “Оператор информационно осигуряване”, специалност ”Икономическо информационно осигуряване”.

Описание на професията
Операторът информационно осигуряване извършва операции, свързани с обработка на данни.
Работното място на оператора е оборудвано с компютърна конфигурация, връзка интернет и периферни устройства за печат и сканиране.
В различните етапи от обработката на данните или в зависимост от операциите, които извършва, той работи с текстови редактори, програми за електронни таблици и за изготвяне на отчети, бази данни, електронна поща и електронен подпис.
Операторът информационно осигуряване обикновено работи във фирми, които оперират със значителни потоци от данни, документи и бази данни. Това могат да бъдат финансови и статистически институции, държавни и общински администрации, различни регистри, агенции за проучвания и др..
Прием, обучение и реализация
Обучението по професиятапредоставя възможност за придобиване на знания и умения за:
  • бизнес комуникация и преговори;
  • компютърна текстообработка и електронни таблици;
  • бази данни;
  • основи на програмирането;
  • номпютърно счетоводство;
  • икономика на фирмата;
  • маркетинг;
  • интернет и електронно подписани документи.

Приемат се ученици след завършен VII клас . Обучението е с продължителност 5 години. Успешно завършилите курса на обучение получават свидетелство за придобита втора степен на професионална квалификация.

Съгласно НКПД придобилите втора степен на професионална квалификация по професията “Оператор информационно осигуряване” могат да заемат длъжности от единична група 4132 “Оператори по въвеждане на данни”:

  • 4132 1001 “Оператор, въвеждане на данни”;
  • 4132 3002 “Банков служител, въвеждане на данни”,

както и други длъжности, допълнени при актуализиране на НКПД.

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>