СУ „Св. Константин-Кирил Философ“

Официалното място за информация и за връзка с вас – наши настоящи, бивши и бъдещи ученици и родители

22 април – Международен ден на планетата Земя

Автор: Александър Халачев - апр• 21•21

В навечерието на Деня на планетата Земя клуб „Литература и фотография“ към нашето училище представят своя наръчник, който всеки от нас би било добре да прочете и изпълнява, за да бъдем солидарни към проблемите на нашия дом – Земята.
За първи път Денят на Земята е отбелязан на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Първото честване организират Гейлорд Нелсън – бивш губернатор и сенатор от Уискънсин, който издига каузата за опазване на природата и Денис Хейес – изявен студентски лидер. В проявите на Първия ден на Земята се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната. Като резултат от това събитие, се оформя мощно движение в защита на околната среда и се приемат законите за чист въздух и чиста вода на САЩ.
Денят се чества от 1990 г. с цел да се обединят хората на планетата в защита на околната среда. Неговата популярност нараства и днес Денят на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души.
Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в над 170 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.
България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята.
Разгледайте наръчника ОТТУК.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Може да коментирате тук или да цитирате във ваш сайт или блог.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>