СУ „Св. Константин-Кирил Философ“

Официалното място за информация и за връзка с вас – наши настоящи, бивши и бъдещи ученици и родители

Международен ден на ръчното писане

Автор: Десислава Кръстева - яну• 26•21

Чували ли сте за науката графология? Какво изследва тя? Отговори на тези въпроси получиха учениците от начален етап на СУ „Свети Константин-Кирил Философ“ град Пловдив, отбелязвайки 23 януари – Денят на ръкописното писмо (Международен ден на ръчното писане) или още Ден на почерка.
Работата с клавиатурата на електронните устройства улеснява писането на ръка, но оформянето на почерка чрез ръчното писане изисква активиране на постоянство, старание и воля. “Когато химикалката се притисне към листа, се задействат много чувства – виждаш буквите, които изписваш и чуваш звука от движението на химикала върху хартията. Тези възприятия създават контакт между различните части на мозъка и го предразполагат към учене. Едновременно учим и помним по-добре”, обяснява проф. Ван дер Меер от Норвежкия университет за наука и технологии. Въпреки „помощта“ на клавиатурите, експертите съветват децата да бъдат оставени да пишат на ръка, защото тогава мозъкът им създава повече активност в сензомоторните части на мозъка.
Първокласниците вложиха всички тези качества, за да покажат колко красиво умеят да преписват по темата: „България“. Учениците от ІІ и ІІІ клас показаха краснопис по темите „Отечество“ и „Природа“ . Техни вдъхновители станаха Васил Левски със записките си в своето тефтерче и Любен Каравелов. Учениците от ІV клас вложиха много желание и представиха пред всички истински шедьоври. Преписът на откъс от „История славянобългарская“ от четвъртокласниците доказа, че учениците „знаят своя род и език“. Имаше и творци, които размишляваха над темата „Какво е за мен приятелството“(видео с работите на учениците може да видите ТУК).
Целта на писането на ръка е да насърчи усилията на децата да покажат уменията си да пишат красиво и четливо. Всички се убедиха, че ръчното писане е забавно, но и полезно за развиване на функциите на мозъка и креативността на човека. Важно е да го прилагаме ежедневно.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Може да коментирате тук или да цитирате във ваш сайт или блог.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>