СУ „Св. Константин-Кирил Философ“

Официалното място за информация и за връзка с вас – наши настоящи, бивши и бъдещи ученици и родители

Перфектната снимка СЕЛФИ

Автор: Лилия Стойчева - окт• 16•19

Уважаеми родители,
В последно време прогресивно нараства интересът сред децата и тийнейджърите за направата на перфектната снимка тип СЕЛФИ на места, които не са обезопасени, нямат надзор или са безстопанствени. В търсене на различното децата и тийнейджърите рискуват здравето си, за да се сдобият с още по-екстремна, запомняща се и спираща дъха снимка тип СЕЛФИ. В част от

случаите тази опасна тенденция завършва с настъпване на инцидент, свързан със здравословното състояние на конкретното лице, включително и смърт. С увеличаването на популярността на различните по вид социални мрежи все повече се увеличава и вероятността за направата на такъв тип опасни селфита от деца и тийнейджъри търсещи популярност. Във връзка с всичко изложено до тук възниква и необходимостта да бъдат предприети адекватни и навременни превантивни мерки за ограничаване и преустановяване на лавинообразно растящата тенденция, за направата на селфита от деца и тийнейджъри на опасни места и възникването на инциденти свързани с тях.
Еволюцията на технологиите води до непрекъснато усъвършенстване на мобилните устройства, като към днешна дата все по-голяма част от населението, в това число деца и тийнейджъри разполагат с лични мобилни телефони с вградени камери. Непрекъснато променящата се заобикаляща ни среда оказва влияние и върху самите деца и тийнейджъри, които, ако преди се конкурираха в това кое какво колело кара, чии ролери са по-хубави, кой играе по-добре на топчета, то днес е модата на екстремното селфи. Потребността на децата и тийнейджърите от одобрение, себеизява, ” завоюване” на позиция сред връстниците и околните, в едно с определящите фактори като: наличието на лични мобилни телефони с вградени камери и достъп до интернет и социалните мрежи, липсата на разумна преценка за риска от опасност, безграничното любопитство към света и търсене на силни усещания и др., водят до все по-прогресивно нарастващия интерес към направата на опасни селфита и до физическата им реализация. В резултат прогресивно расте и опасността от инциденти с деца и тийнейджъри, възникнали в опит да се постигне колкото се може по-екстремно и опасно селфи. “Перфектният кадър” може да изглежда по различни начини – от покрив на сграда, на ръба на скала, върху влакови релси или пък на замръзнало езеро и т.н. Колкото по-опасно и невъзможно за достигане е мястото, толкова повече харесвания ще събере снимката. По неофициални данни за последните шест години, загинали в опит да уловят “перфектния кадър” са близо 260 в световен мащаб. Въпреки цитираните данни следва да се отбележи, че към настоящия момент ОДМВР – Пловдив не разполага с конкретна статистика по отношение на инциденти с деца и тийнейджъри, възникнали в опит да се направи екстремно и опасно селфи, извън обществено известните такива.
В галерията към статията виждате няколко популярни анти-селфи знаци.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Може да коментирате тук или да цитирате във ваш сайт или блог.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>