СУ „Св. Константин-Кирил Философ“

Официалното място за информация и за връзка с вас – наши настоящи, бивши и бъдещи ученици и родители

“Учете, знайте и за доброто се дръжте!”

Автор: Красимира Йорданова - апр• 30•19

СУ „Константин – Кирил Философ” е училището с най-много групи /тази учебна година те са 10 на брой/, изучаващи Религия – Православие. Участващите ученици от първи до шести клас са деца, възпитавани в християнски ценности и добродетели. В навечерието на големия  празник – Възкресение Христово  те показаха, че познават и уважават религиозните традиции, че са добри, милосърдни и трудолюбиви деца.

 „Отче наш, който си на небесата! Да се свети Твоето име, да дойде Твоето царство, да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята…”, изрекоха в един глас малките християнчета от І а, ІІ б, ІІІ б, ІІІ е клас. Господнята молитва прозвуча на Велики четвъртък преди малчуганите да запретнат ръкави и да се включат в дружно боядисване на яйца. Първото яйце е червено, защото е като кръвта на Исус Христос. По традиция с него бе направен кръст с червена боя върху челото на всяко от децата. След това го поставиха пред иконата на Богородица. Много вълнение и старание вложиха християнчетата, защото знаеха, че боядисаните яйца ще бъдат дарени на младежите от Защитено жилище за деца с умствена изостаналост. Те  от своя страна ги приеха с огромна  радост.

По традиция Пловдивският владика – Николай и тази година покани учениците от групите по православие от Митрополията  да участват в ритуала по боядисване на великденски яйца в двора на храм „Света Марина”. В него активно участваха и нашите ученици от ІІІ а клас. „Бог е любов. Исус Христос най-много обича децата и за тях казва: „Оставете децата и не им пречете да дохождат при мен, защото на такива е царството небесно. Радвам се, че вашите учители и родители не само не са възпрепятствали, но са насърчили  дохождането ви в дома Господен. Прося Бог да ви пази от всяко зло, да ви дари с духа на мъдростта и разума, с прилежание, трудолюбие, послушание. Учете, знайте и за доброто се дръжте!” – благослови  децата  Митрополит Николай.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Може да коментирате тук или да цитирате във ваш сайт или блог.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>