СУ „Св. Константин-Кирил Философ“

Официалното място за информация и за връзка с вас – наши настоящи, бивши и бъдещи ученици и родители

В час по православно вероучение

Автор: Красимира Брайкова - мар• 06•12

На 29.02.2012 г. в СОУ “Свети Константин – Кирил Философ” се проведе състезание „В час по православно вероучение”. В него се включиха четвъртокласниците, които посещават часовете по религия.

По този начин те решиха да покажат пред съучениците, родителите и учителите си какво са научили за нашата православна вяра.Децата отправиха покана и към Пловдивска света митрополия в лицето на Негово Високопреосвещенство Митрополит Николай. Той откликна на поканата и заедно с Архимандрит Арсений, отец Георги – председател на храм „Света Троица”, други свещеници и Недка Чолаковя от Културно-просветния отдел на митрополията, пристигна в уречения час.
Затупкаха радостно сърцата на децата заедно с училищната камбанка, която весело биеше за посрешането на високия гост. Още на двора Митрополит Николай бе посрещнат с цветя от децата и директорката на училището. Във фоайето на първия етаж с трепет го очакваха петокласници и шестокласници. Заедно с него те казаха Господнята молитва, а той ги благослови и ги дари с иконки. На втория етаж вече с нетърпение го очакваха децата от трети и четвърти клас. Тук Митрополит Николай разгледа базара от мартенички, който децата са организирали с благотворителна цел, благослови организаторите и благотворителната идея и под бурните аплодисменти на децата влезе в залата, в която всичко бе готово за състезанието. Четвъртокласниците помолиха Негово Високопреосвещенство да бъде председател на журито и той с охота прие. След като всички казаха „Отче наш …” състезанието за знания  започна.

Разделени в четири отбора „Трудолюбие”, „Милосърдие”, „Надежда” и „Вяра”, четвъртокласниците с трепет очакваха надпреварата. Всеки капитан представи своя отбор и мотивира избора на име на отбора. В първи кръг „Иисус Христос – учителят” те разказваха и тълкуваха библейските притчи. Във втори кръг „Храмът – дом Божи” решаваха кръстословица за устройството на православния храм, в трети кръг „Български Светци” показаха каво са научили за житията на накои от българските светци. На видеостената учениците разпознаваха илюстрации към притчи и икоони на Свтци. За отмора между отделните кръгове децата от групата по религия рецитираха стихове и пяха песни. Състезателите показаха много знания и в трите кръга на състезанието, бориха се с много плам и се представиха чудесно. Журито отсъждаше точно и справедливо. Победиха отбор „Надежда” и „Тудолюбие”, но победата бе за всички и затова Митрополит Николай награди всяко дете с книжка и иконка.

Най-вълнуващ и незабравим за децата бе моментът, в който Негово Високопреосвещенство Митрополит Николай поздрави децата, благодари им за положения труд и за показаните знания. Той се обърна към всички в залата и ги приветства, и благослови. Произнесе кратка реч, която развълнува дълбоко всички и ще остане незабравима за децата. В самия и край той каза, че си отива от училището с половин сърце, защото другата половина оставя при децата в това училище. Бурните ръкопляскания не можеха да покажат колко се радват децата на такава оценка.

Подготовката, настроението, присъствието на Митрополита и гостите превърнаха състезанието за знания в празник на знанието. Училищната камбанка, която изпрати Митрополит Николай, сложи край на този празник, но празничното настроение остава в душите на децата. Вярата, надеждата, трудолюбието и милосърдието са с тях и те ще продължат пътя си напред и нагоре.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Може да коментирате тук или да цитирате във ваш сайт или блог.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>