СУ „Св. Константин-Кирил Философ“

Официалното място за информация и за връзка с вас – наши настоящи, бивши и бъдещи ученици и родители

Възстановка на съдебен процес

Автор: Лилия Стойчева - мар• 06•23

Ученици от XI и XII клас на СУ “Свети Константин – Кирил Философ” представиха в препълнената зала №1, възстановка на наказателен процес по действителен случай в Деня на отворените врати на Апелативен съд – Пловдив. Събитието премина под надслов “25 години Апелативен съд – Пловдив”, които се навършват през април. Денят на отворените врати се проведе със съдействието на Местната комисия за превенция на противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Община Пловдив, район “Южен”.
Председателят на съда госпожа Магдалина Иванова приветства с добре дошли гостите. Тя разказа, че Пловдивския апелативен съд е втория по големина в страната.
Учениците облякоха тогите и успешно влязоха в ролите на съдии, прокурори, адвокати-защитници и повереници, свидетели и вещи лица, граждански ищци и частни обвинители. Те показаха на присъстващите в залата ученици и гости как на практика протича един наказателен съдебен процес по дело за грабеж, извършен от мъж в условията на опасен рецидив. На пострадалата и подсъдимия бяха предявени веществени доказателства – чанта и портмоне, а съдът изгледа видеозапис от охранителна камера, заснела тичащия младеж след извършване на грабежа.
Когато съдебния състав се оттегли на тайно съвещание, за да обсъди доказателствата по делото и да определи размера на наказанието на подсъдимия, служители на “Съдебна охрана” направиха демонстрация на техники за конвоиране на задържани лица. Те показаха огнестрелни оръжия и устройства за мигновено обездвижване на опитващ се да избяга задържан.
Съдът от ученици призна подсъдимия за виновен и го осъди на 6 години лишаване на свобода.
Председателя на Апелативен съд – Пловдив госпожа Магдалина Иванова връчи грамоти на учениците за активно участие и отлично представяне във възстановката на съдебен процес.
Директорът на СУ “Свети Константин – Кирил Философ” гр. Пловдив госпожа Елена Костадинова благодари на Апелативния съд за предоставената възможност за участие във възстановка на наказателен процес. Тя заяви, че се надява сред учениците й да има бъдещи юристи. Госпожа Костадинова поднесе на председателя на съда госпожа Магдалина Иванова и на съдия Христо Карачолов по една мартеница, ръчно изработена от по-малките ученици на СУ “Свети Константин-Кирил Философ” и каза, че се надява на нови съвместни инициативи с Апелативен съд – Пловдив и Местната комисия за превенция на противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.
Сред гостите на събитието беше началникът на Регионалното управление на образованието в Пловдив госпожа Антоанета Пакова, учители, родители и ученици от СУ “Свети Константин – Кирил Философ” гр. Пловдив.
Събитието беше отразено от различни медии и излъчено в централната емисия новини по Българска национална телевизия:

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Може да коментирате тук или да цитирате във ваш сайт или блог.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>